LA SCUOLA MONDO – #SCUOLEINNOVATIVE

Monday, March 12th, 2018

 

Place / Follonica, Italy
Year / 2016
Type / Secondary school
Status / Competition 2nd prize

“Adolescence is a new birth” (Stanley Hall). Teenagers in this age develop a new civic and personal identity. The 6.850 sqm project answers this need building a space safe and enclosed but open to the city and the surroundings. A big court is the perfect space shared by the two schools, where to meet and build new relationships. The external ring, like a urban street, hosts events, labs, libraries and activities with the city. Both schools are connected to the shared space and become the scene of the central “Corte Mondo”.

(more…)



PALAZZINA

Friday, December 22nd, 2017

 

Place / Milan – Italy
Year / 2014 – 2017
Type / Cultural multifunctional facilities
Status / Built

Laboratorio Permanente completed the renovation of an early XX century Milanese building.
These spaces are conceived as a flexible sequence of rooms, different in geometry, natural or artificial light, materials and colours, to accomodate several different cultural activities.
The concept indeed wants to underline and amplify the features and peculiarities of each room that creates an architectural promenade along the whole building.

(more…)



VILLA GIULIA

Friday, December 22nd, 2017

Place / Santo Spirito, Italy
Year / 2017 – ongoing
Type / Private House
Status / Under Construction

Located in the small town of Santo Spirito, a semi abandoned villa from the 60s reborns from its ruins. The three storey building opens to the Mediterranean sea on the north side. A system of windows opened on three sides at the garden level, progressively focuses on the horizon at the higher floors. On the other side, the step shaped South facade helps the upper floors to move away from the noise of the main street, housing three terraces.

(more…)



CANTIERE CULTURA – TORINO FA SCUOLA

Friday, November 10th, 2017

Place / Turin, Italy
Year / 2017
Type / Secondary school
Status / Competition 2nd prize + Honorable mention

Initially conceived as an isolated element of the city, as a series of undifferentiated spaces, the Enrico Fermi school is redesigned in order to dissolve borders between the city and the school ensuring a dialog between didactic and experience, indoor and outdoor spaces, artificial and natural environment.

(more…)



SPACES MILANO PORTA NUOVA

Friday, November 10th, 2017

Place / Milan, Italy
Year / 2016-2017
Type / Co-working Renovation
Status / Completed

The project of Spaces Milano explores innovative ways of using spaces through a precise and sensible analysis of the context. Spaces occupies about 4,000 sqm of a traditional second postwar Milanese building. This building faces the Bastioni and turns towards Piazza XXV Aprile, a new city center and one of the most interesting examples of urban renovation. Spaces creates a community environment that offers multiple spatial solutions to create networks. Designing this ecosystem is like designing a small town or a large collective house. Each space is a useful place forthe community that allows multiple exchanges , from formal ones to informal and spontaneous ones. Even a hidden corner, if well designed, can turn into a great place of work and unexpected meeting.The strength of the project Spaces Milano relies on combining the informal model of this kind of spaces with the sensible aesthetic and rigorousness of the city, of its buildings and its entrances. (more…)



URBAN CORNER – PROGETTA STEPHENSON 86

Tuesday, December 20th, 2016

labpermanente-stephenson-1

Place / Via Stephenson, Milan, Italy
Year / 2016
Type / Office Building – Mixed use
Status / Commission Competition 1st Prize – Progetta Stephenson86
Promoter / Liuni SpA [http://liuni.com/]
for Alinvest SpA [http://alinvestspa.com/]

In a former industrial district on the outskirts of Milan, at the center of a metropolitan system of connections, the new office building represents an opportunity to rethink the relationship between architecture and city. (more…)



MYSTERIOUS BATHS

Thursday, August 11th, 2016

lab-perm_bagni_platform

Place / Milan, Italy
Year / 2015-2016
Type / Public swimmg pool
Status / Realized

After ten years of dereliction the renovation project for an old swimming pool became the chance to imagine an innovative system of public spaces in the inner centre of Milan.
Next to the Franco Parenti theatre the swimming pool renovation has been designed to become it’s open air stage, allowing an original interchange (more…)



PRIMA-VILLA

Thursday, August 11th, 2016

bed_151217_render-frontale_web3

Place / Elba island, Italy
Year / 2015-2016
Type / Private house
Status /on going

Laboratorio Permanente’s first villa has been designed for an astonishing location in the heart of Mediterranean Sea. Located on the Elba island, the main one of the Tuscany’s archipelago, the Prima-villa blooms out of an (more…)



FC8 ROOF EXTENSION

Wednesday, July 20th, 2016


asso4

Place / Milan, Italy
Year / 2014 – 2015
Type / House extension
Status / Built

How can you envision a modern architectural project for a small roof extension without coming into conflict with a mixed and dense historic urban courtyard? Instead of chasing a reorganizing design the project aims (more…)



two exhibitions in Garage

Tuesday, April 5th, 2016

immagine-manifesto-ts2

Inside the new Garage Museum of Contemporary Art in Moscow, Ekaterina Golovatyuk and Nicola Russi (laboratorio Permanente) design two simultaneous exhibitions for Taryn Simon and Victor Pivovarov.
According to the OMA renovation project that preserves the original Soviet-era elements of the former 1960s restaurant, the exhibitions design interprets the museum spaces without hiding its interior backgrounds.

immagine-manifesto
Taryn Simon exhibition has been conceived as a suprematist space by massive white volumes tidily arranged in the central gallery. Three wide walls, two totemic three-dimensional crosses and one cylindrical recording studio occupy architecturally the open space.
Vitctor Pivovarof Exhibition has been conceived as a long sequence of free standing rooms slightly separated by the building walls and by each other. The narrow spaces in between walls give the chance to bring natural light inside the exhibition and in the same time provide it by artificial light during the night.



next page