URBAN COMMUNITY FARM

Tuesday, January 26th, 2016


court01

Place / Milan – Italy
Year / 2015 – 2016
Type / Cultural multifunctional facilities
Status / In progress

A new hotspot for the entire city of Milan has been set along the Martesana canal, an historical water route that flows from the outside fields into the city centre. In an old farmhouse three young entrepreneurs gave birth to an unconventional project where commercial activities are integrated with social and artistic programs. LaboratorioPermanente has been invited to renovate the old farmhouse, adding new (more…)



“living the city” exhibition

Thursday, July 9th, 2015

bergamo-mostra3
ALLESTIMENTO ESECUTIVO_ flat
The exhibition “living the city” is hosted in the heart of the city of Bergamo, in the historic building Palazzo della Ragione, the oldest town hall in Italy, built at the end of the twelfth century on Piazza Vecchia.
The building’s main hall, Sala delle Capriate, is an ancient assembly hall where the city’s jurors gathered to make laws. The room is 16 meters wide and 18 meters long, with no internal (more…)



THE MOSCOW SHOWROOM

Tuesday, March 24th, 2015


mosca011
mappa3

 

 

Place / Moscow – Russia
Year / 2014 – 2015
Type / Showroom and cafè
Status / In progress

On the west side of Moscow, along the Moskva river, old villages and new settlements are dipped in a beautiful landscape where dark forests come in succession with wide clearings. (more…)



CULTURAL AND ART CENTRE

Monday, June 2nd, 2014

CAI_150202_ASSONOMETRIA_NR

Place / Milan – Italy
Year / 2014 – 2016
Type / Cultural multifunctional facilities
Status / Under construction

Laboratorio Permanente is working on the renovation of an early XX century Milanese building.
As this structure will accommodate different cultural activities, the aim is to make these spaces as adaptable as possible.
The concept indeed wants to underline and amplify the features and peculiarities of each room. They will be a sequence of locations, different in geometry, natural or artificial light, materials and colours, and will form an architectural promenade along the whole building.

(more…)



THE CLIFF – GARAGE CCC MOSCOW

Tuesday, March 25th, 2014

garage-3

Place / Moscow, Russia
Year / December 2013
Type / Conference set up
Status / Built

Set within Gorky Park’s Shigeru Ban building, winner of the Pritzker Price 2014, the Garage Centre for Contemporary Culture commissions Laboratorio Permanente and Ekaterina Golovatyuk the temporary set up of a conference room and bar.

The main concept of the design is to create an artificial landscape that generates two different spaces: the stage in front and the bar in the back.
The upper balcony is the in-betweener that joins the two areas below. The goal is to create a flexible space for performance artists that were the real clients of the space.

Links:
garageccc.com/en/event/421

(more…)



THE COVERED GARDEN

Wednesday, March 12th, 2014

esterni

Place / Correggio Emilia, Italy
Year / 2012 – 2013
Type / Education
Status / Built

The Covered Garden is the extension of a private kindergarten, the result of the donation of the Recordati family, in Correggio Emilia in the province of Reggio Emilia, a region that has turned innovation in the relationship between didactics and architecture into a trademark.

(more…)



HSL8 SHANGHAI

Thursday, February 20th, 2014

shanghai3

Place / Shanghai, China
Year / 2013 – 2015
Type / Luxury retail
Status / In progress

In the heart of Shanghai French Concession, where embassy buildings and old gardens are located, 49,000 sq.m. of mixed use building have been designed. Four levels of luxury shopping mall are enriched by creative offices, art galleries, hospitality and event and f&b spaces. The project’s aim is to create a city within the city where a complex system of squares, gardens and pedestrian paths are interlaced. Pre-existing old buildings are at the side of contemporary architecture in a surprising sequence of old and modern spaces. The luxury hotel has been set on the top floors facing the garden, in front of the old water tower. Every hotel room is provided by private balconies and terraces, a swimming pool with a transparent floor on the top of the building lights the 15mt high hotel hall transforming the main interior space into an extraordinary experience.

(more…)



BAKERY 2014

Wednesday, February 5th, 2014

bakery

Place / To be announced
Year / 2014
Type / Commercial
Status / In progress

The project’s aim is to create a modular bakery applicable to any context. By using traditional bakery building materials, such as wood, marble and tile, the project assembles an iconic design that can be set in any space, in any location. This microarchitecture has been designed in four different sizes that have the same design approach. The client is looking for the perfect location in a European city.

(more…)



SPRINGING MAXXI

Tuesday, July 30th, 2013

maxxi

Place / Rome, Italy
Year / 2013
Type / Competition by invitation – FINALIST
Status / Completed

Springing MAXXI is a project of a fountain in Rome that welcomes life into it and through its different water settings encourages different uses of the space around it. A simple and absolute geometry: a suspended ring overlaps the dynamic forms of the museum and it amplifies its character and performance.
The vital element of water, the comfortable seats and the spectacular lights will convert the open space in front of the MAXXI into a real town square in which citizens, every time, will redefine its uses and redraw its shape.

Links:
fondazionemaxxi.it/2013/02/05/yap-maxxi-2013/
domusweb.it/it/notizie/2012/11/29/yap-maxxi-2013.html

Credits:
Nicola Russi, Angelica Sylos Labini
With: Pietro Ferrario, Pietro Pagliaro, Anton Sagal, Francesco Zorzi, Nicolò Ornaghi
Consultants:
Structural Engineer: Prof Eng. Francesco Sylos Labini [Roma- Italy]
MEP: Wed sistemi s.r.l., forme d’acqua e luce



SAVELLETRI

Wednesday, June 12th, 2013

esterni1

 

 

Project / Fasano, Italy
Year / 2013 – 2014
Type / Residential
Status / In progress

Project of renovation of an ancient Apulia farm “masseria” and construction of a new wing.
The main idea for the extension of the typical rural house in Savelletri is the creation of a new volume starting from the architecture of fence around it.
The stone fence generates the spaces and the voids of the project erasing the difference between outdoor and indoor. The Mediterranean light and colours become part of the architecture creating different sensory environments in every different room of the new building.

(more…)



previous page · next page