SMART EDGES

August 12th, 2016

Place / Milan, Italy
Year / 2015-2016
Type / Office Renovation
Status / Completed

Contemporary office spaces should interpret the fluidity of our society, characterized by unexpected relationships, informal experiences, unconventional and flexible locations.
This is the starting point for the new 5000sqm offices refurbishment won by Laboratorio Permanente among a private competition organized by Healthcare for its new headquarters in Milan.
Just in front of the Main Station, inside an outstanding pre-modern building, the new office spaces are distributed among five different floors, characterized by varied views on the city around.A thick architectural edge designed along the traditional working stations has been conceived to host a complex program of functions. Common office services such as copy centers, telephone rooms, print stations are mixed along this edge, called the spine, with relax rooms, smart corners, meditation rooms, coffee corners, community indoor gardens, book crossing libraries, exhibition areas, mini kitchens and common refrigerators. The variety of the functions will be harmonized by a continuos system of dark frames interrupted by white panels and glasses, a new smart and vibrant architecture inside the architecture itself.

spina

            

 

160616_axo_spina

piante

Credits:
Nicola Russi, Angelica Sylos Labini
with: Emanuela Forcolini, Luca Cozzani, Marco di Forenza
Consultants:
technological systems design: Ph.D. Ing Michele Angioletti
Photos by:
Filippo Romano

 

Press:

Magazine / FRAME
Author / Norman Kietzmann
/ 119

Back