URBAN CORNER - PROGETTA STEPHENSON 86

December 20th, 2016

labpermanente-stephenson-1

Place / Via Stephenson, Milan, Italy
Year / 2016
Type / Office Building - Mixed use
Status / Commission Competition 1st Prize - Progetta Stephenson86
Promoter / Liuni SpA [http://liuni.com/]
for Alinvest SpA [http://alinvestspa.com/]

In a former industrial district on the outskirts of Milan, at the center of a metropolitan system of connections, the new office building represents an opportunity to rethink the relationship between architecture and city.
The Stephenson district is largely characterised by the presence of introverted buildings, rigidly defined by boundaries and enclosures. The project works with the context using its specific peculiarities which are used as resources rather than weaknesses. The building works as a big and bright lantern that, through its transparency, establishes a relationship of continuity with the external spaces. The central position occupied by the project area represents the great opportunity to rethink a stronger public space able to reconnect the existing discontinuity, becoming a condenser of new social activities.
In a context defined by the diffuse presence of vertical buildings, the choice of a flat volume gives higher visibility to the architecture that due to its horizontality contrasts the background. The horizontal landmark has been conceived as a super-infrastructure that works in harmony with its environmental and social context by offering new liveable spaces for the entire district. A mineral podium intersects the constructed architecture and sneaks into the building, extending the public space inside and approaching the working environments, with a continuous system of collective terraces and gathering places.
The organisation of the inside space has been designed to provide maximum flexibility: the project models the volume defining a complex architecture where working spaces interact with collective ones in a composition of formal and informal environments. The plan is organised around a central hall through which is possible to reach the cafeteria on the upper floor and the multifunctional hall at the ground level in addition to the working areas, where offices can be reconfigured according to different typologies. An extremely simple structural grid guarantees the layout flexibility reinterpreting the Milanese rationalist architecture in a contemporary way and it’s able to host every kind of tenant.
The intersection of the 100 meters long building with a transversal green volume shapes a new urban corner for the district and for the entire city.

labpermanente-stephenson-2
31

/Users/merylcorte/Desktop/161005_PLAN.dwg

5


 SEZIONE_OK_20161013_base pavimenti

labpermanente-stephenson86-06

labpermanente-stephenson-7

Credits:
Architects: Nicola Russi, Angelica Sylos Labini
With: Luca Cozzani,
Meryl Cortes, Francesca Lina Pincella, Marco Di Forenza, Alessandro Zanoletti, Emanuela Forcolini, Margherita Borroni, Marina Volpones, Eugenio Bruno
Consultants:
Structural Engineer: Eng. Domingo Sylos Labini, Eng. Francesco Sylos Labini
MEP Engineer: Manel Heredero
With: Riccardo Gusti

Links:
afasiaarchzine.com
divisare.com
archilovers.com
beta-architecture.com
ediliziaeterritorio.ilsole24ore.com

Back