PALAZZINA

December 22nd, 2017

Place / Milan – Italy
Year / 2014 – 2017
Type / Cultural multifunctional facilities
Status / Built

Laboratorio Permanente completed the renovation of an early XX century Milanese building.
These spaces are conceived as a flexible sequence of rooms, different in geometry, natural or artificial light, materials and colours, to accomodate several different cultural activities.
The concept indeed wants to underline and amplify the features and peculiarities of each room that creates an architectural promenade along the whole building.

To express the full architectural potential of the building and to solve all the critical structural, systemic and aesthetic issues, the renovation project includes different interlaced restoration philosophies: the historical, philological and scientific restoration.
These three different approaches define the adaptive reuse as general philosophy of the project.

 

CAI_150202_ASSONOMETRIA_NR

pierlombardo

Credits:
Nicola Russi, Angelica Sylos Labini
with: Luca De Stasio, Pietro Ferrario, Mario Ventilato, Marco di Forenza, Alessandro Zanoletti, Luca Cozzani, Francesca Lina Pincella, Evgeniya Dubova
Consultants:
Structural Engineer: Eng. Pietro Boerio [Milan – Italy]
MEP: STII Studio Tecnico Ingegneria Impiantistica [Lecco – Italy]
Photos by:
Delfino Sisto Legnani  e Marco Cappelletti

Back