• Milan, IT
  • Palazzina

    Palazzina is a preservation project of an early XXth century building, part of the wider regeneration project of Bagni Misteriosi and Teatro Franco Parenti in Milan. The structure used to accommodate the changing rooms of the public swimming pool is transformed into a versatile space for cultural production, which widens the offer of the nearby theatre.

    Laboratorio Permanente Research - Palazzina

    Given the diverse spatial qualities resulting from the many functions previously housed, the strategy is to amplify the features and peculiarities of each room by underlying their differences in geometry, light, materials, and colors. In the project of Palazzina, different restoration, conservation, and reuse strategies are adopted according to the characteristics of each space.

    Laboratorio Permanente Research - Palazzina
    Laboratorio Permanente Research - Palazzina
    Laboratorio Permanente Research - Palazzina
    Laboratorio Permanente Research - Palazzina
    Laboratorio Permanente Research - Palazzina

    The result is a heterogeneous project, made up of an articulated sequence of different environments, accommodating many cultural activities.

    Laboratorio Permanente Research - Palazzina
    Laboratorio Permanente Research - Palazzina
    • ProjectPalazzina
    • PlaceMilan, IT
    • Year2017
    • ClientPrivate commitment
    • StatusBuilt
    • Consultant Structural engineer: Eng. Pietro Boerio
; MEP: STII Studio Tecnico Ingegneria Impiantistica
    • Photo Credit Luca Cozzani, Omar Sartor
    • Team Laboratorio Permanente: 
Nicola Russi, Angelica Sylos Labini, Luca De Stasio, Pietro Ferrario, Mario Ventilato, Marco di Forenza, Alessandro Zanoletti, Luca Cozzani, Francesca Lina Pincella, Evgeniya Dubova

    More in Interior

    More in Adaptive reuse